Logo

nieuwsbrief 1 november 2017-5

Inhoudsopgave


Geachte ouders, verzorgers en leerlingen,
Halloween
Berichten uit de werkgroep "andere schooltijden"
Schoolvoetbaltoernooi 2017
Muziekles van Jacques op bs Roald Dahl
Schoolorkest
Thematisch onderwijs
Studiedag 13 oktober
Kleding inzamelactie!
Vanuit de natuurgroep Gestel
De kindermoestuin
Uitnodiging autismecafé 13 november

Geachte ouders, verzorgers en leerlingen,

Na een heerlijke herfstvakantie zijn we weer allemaal hard aan de slag gegaan.  Een gezellige maar drukke periode breekt aan:

Sinterklaas, kerst, ouderavonden en rapportage.

We hebben er weer veel zin in.

In de nieuwsbrief aandacht voor onder andere Muziek, update "andere schooltijden" en nog veel meer.

 

Veel leesplezier!

 

Halloween

Op 31 oktober vieren steeds meer mensen het Halloweenfeest. Ook in Sint Michielsgestel is dit gevierd.

Op ons schoolplein zijn "enge " figuren gesignaleerd!

Berichten uit de werkgroep "andere schooltijden"

Update werkgroep Andere Schooltijden

 

Op donderdag 26 oktober jl is de werkgroep Andere Schooltijden bij elkaar geweest. Tijdens deze bijeenkomst hebben we het 4-gelijke dagen model en het 5-gelijke dagen model besproken als mogelijke invulling van andere schooltijden naast het huidige rooster. Binnen de stichting Skipos is het 5-gelijke dagen model gangbaar bij invoering van het continurooster. De volgende stap is uitzoeken wat de kaders vanuit de stichting Skipos zijn over deze twee modellen en of we hier als BS Roald Dahl een eigen keuze in hebben. De volgende bijeenkomst van de werkgroep staat gepland op 6 november 2017. Kort hierna zal de enquête worden verstuurd naar de ouders en leerkrachten.

 

Vanuit de verschillende geledingen proberen wij de meningen van de ouders, leerkrachten, directie en MR m.b.t. de mogelijke invoering van andere schooltijden zo goed mogelijk te vertegenwoordigen. Heeft u vragen, opmerkingen of input? Wij horen het graag! U kunt ons aanspreken op het schoolplein of een mail sturen naar schooltijden@roald-dahl.nl

 

Annelies Jacobs, Els van Dijck, Marjolein Kemps, Tineke Kramer, Breg de Gouw, Annelous Woltring

 

 

Schoolvoetbaltoernooi 2017

De jaarlijkse KNVB Schoolvoetbaltoernooi in de herfstvakantie is weer prima verlopen. De voorspellingen waren niet best maar op vrijdagmorgen was het droog en goed voetbalweer. Soms kwam het zonnetje even door. Dankzij een 150-tal enthousiaste voetballers en voetbalsters ontstond er al snel een goede sfeer waarbij op sportieve wijze gestreden werd om de overwinning. Onze scheidsrechters voelden de zaak goed aan en naast begeleiden van de wedstrijd beoordeelden zij ook de sportiviteit van de diverse teams. De winnaar bij de jongens/gemengd is basisschool de Bolster uit Sint-Michielsgestel geworden en bij de meisjes Theresia school uit Berlicum. De winnaars gaan naar de regiofinales die in mei 2018 worden gehouden. De sportiviteitsprijs ging bij de meisjes naar team Fonkel en bij de jongens/gemengd naar team De Touwladder 1.
 
De volledige uitslag is als volgt:
- Jongens/Gemengd: 1. De Bolster, 2. Roald Dahl, 3. De Touwladder 2, 4. De Wegwijzer, 5. Fonkel, 6. De Touwladder 1, 7. Theresia school en 8. Sint Lambertus
- Meisjes: 1. Theresia school, 2. Sint Lambertus en 3. Fonkel

 

Van harte gefeliciteerd met jullie mooie tweede plaats!  De trofee die gewonnen is staat in de vitrine bij men. John.

Muziekles van Jacques op bs Roald Dahl

 

Als je goed luistert hoor je de komende tijden muzikale geluiden uit BS Roald Dahl in Sint-Michielsgestel. Muziekvakdocent Jacques Noyons is de komende tijd namelijk te gast op deze scholen.

Aandacht geven aan het muziekonderwijs is een van de CMK ambities van BS Roald Dahl en daarom is Jacques daar in ieder geval tot de kerstvakantie te vinden in alle groepen op de dinsdagochtenden van 9.00-11.45 uur. Hij werkt met de digitale versie van de methode 'Moet je doen' en laat de leerkrachten zien hoe je zo'n les in de praktijk kunt geven. Op deze manier hoopt de school het muziekonderwijs een boost te geven.

Na de kerstvakantie gaan we zeker door en zal een andere muziekdocent de lessen overnemen.

 

 

 

 

 

 

Schoolorkest

 

Op 5 december as. zal de Goedheiligman, samen met zijn Pieten, een bezoek brengen aan onze school! Aangezien Sint gek is op muziek lijkt het ons leuk om dit jaar muziek te gaan maken voor Sinterklaas en wel met ons eigen LEERLINGORKEST!

Een aantal kinderen vanuit groep 5 tot en met 8 hebben zich hiervoor opgegeven.   Mevr. Smolders zal samen met deze kinderen twee liedjes in gaan studeren.

Ik wens ons orkest heel veel succes!

Thematisch onderwijs

Tot de herfstvakantie hebben we met veel plezier met IPC gewerkt in de groepen. Na de evaluatie van deze methodeontdekten we dat we nog graag een andere methode hiernaast willen zetten.  Tijdens onze studiedag is de keuze gevallen op de methode "Blink". Hiermee gaan we aan de slag tot de kerstvakantie. 

 

De volgende thema's worden uitgewerkt:

Groep 1/2 thema vanuit de kleuteruniversiteit

Groep 3 en 4:  De oertijd

Groep 5 en 6:  Ik hou van Holland

Groep 7 en 8:  De experimentele keuken

 

Studiedag 13 oktober

Op de studiedag van 13 oktober hebben we naast het onderwerp "thematisch onderwijs" ook een masterclass nieuwsbegrip gevolgd.

Nieuwsbegrip is onze methode voor begrijpend lezen.  Juf Elles heeft daar vorig schooljaar onderzoek naar gedaan en vanuit haar aanbevelingen hebben we deze masterclass gevolgd.

We hebben geleerd om de lessen nog beter en efficienter in te vullen.

Het was een opbrengstvolle ochtend.

Kleding inzamelactie!

 

Al enige tijd zijn we op school bezig met het inzamelen van kleding. De kleding wordt opgehaald door een bedrijf die de kleding voor ons weegt. Per kilo krijgen wij als school een vergoeding. Deze vergoeding kunnen we gebruiken voor leuke activiteiten voor de kinderen. De kleding kan worden ingeleverd bij meneer John. Hij zal zorgen dat de kleding op de juiste plek komt!

 

Dus lever in die oude kleding en help de school een handje mee!

 

Vanuit de natuurgroep Gestel

Zoeken als Wally de eekhoorn

 

Jeugd-Natuurgroep-Gestel houdt zaterdagmiddag 4 november
weer haar maandelijkse wandeling in de natuur,
voor kinderen en hun ouders of grootouders.

 

De natuur bereidt zich voor op de komende winter: bomen verliezen hun bladeren, planten sterven af en een aantal dieren zorgt voor een voorraad eten om de winter door te komen. Een voorbeeld van zo'n dier is de eekhoorn, die in de herfst overal voorraden vruchten en zaden verstopt om in de winter genoeg te eten te hebben.

Het is spannend om in het bos rond te lopen: er gebeurt van alles! De bladeren verkleuren en dwarrelen naar beneden en je kunt allerlei vruchten en zaden vinden. Hiermee  ga je leuke opdrachtjes knutselen.
Help je mee zoeken?

      

Ga jij mee op zoek naar de geheime verstopplaats

van Wally de Eekhoorn?

 

Startplaats: Haanwijk 4 a, 5271 VG, Sint-Michielsgestel (gebouw van Brabants Landschap).

Tijd: Van 14:00 tot 16:00 uur.

Meer informatie: Michel van de Langenberg,
tel: 06-224 329 41 of michel.langenberg@home.nl

 

Het lidmaatschap voor het hele gezin is € 10  per jaar,
(één keer meedoen is € 2) contant te betalen op de zaterdagmiddag.
Je hoeft je van te voren niet op te geven maar het kan wel.

 

http://www.natuurgroepgestel.nl/jeugd.htm

 

 

 

De kindermoestuin

Kindermoestuin in winterrust

Het seizoen van de kindermoestuin zit er helaas alweer bijna op. Volgend jaar mei zijn alle kinderen en hun (groot)ouders weer welkom om mee te tuinieren. Als je vaker komt, krijg je zelfs een eigen tuintje.

 

Na de grote vakantie begon de tijd van plukken en oogsten. De kinderen hebben in hun eigen tuintje van allerlei lekkere groenten verbouwd. Zoals savooiekool, witte kool, rodekool, snijbiet, prei ,spruitjes, pompoen en kalebassen.

En dit jaar waren er ook veel bloemen die de tuin heel mooi kleurden.

 

In mei 2018 gaat de kindermoestuin weer open. Dan zijn alle kinderen welkom om weer lekker buiten in het groen te komen werken.

 

We nodigen je dan weer uit om samen met je ouders, opa’s en/of oma’s mee te komen tuinieren in de kindermoestuin op Haanwijk, in de bocht tegenover Kasteel Haanwijk,
Sint-Michielsgestel.

 

We zijn het hele seizoen open op woensdag- en zaterdagmiddag
vanaf 14.00 tot 16.00 uur. Ook zijn we elke 2e zondag van de maand open

 

Vrijwilligers gezocht

Wij zoeken nog tuinvrijwilligers om de kinderen een handje te helpen.
Misschien iets voor u? Bel dan naar 06-445 138 97 en kom mee in de tuin werken.


Kijk ook op www.natuurgroepgestel.nl   bij Kindermoestuin.

 

Uitnodiging autismecafé 13 november

Wanneer u op de onderstaande linkt klikt ziet u de uitnodiging.

autismecafé