Logo

Nieuwsbrief 22 augustus 2018-1

Inhoudsopgave


Geachte ouders, verzorgers en leerlingen,
Pauze leerkrachten
Picknickbanken van de oudervereniging.
IPC
Kleutergym de Zon
Kinderloop voor hoop
Natuurgroep Gestel
Nog meer natuur.....
Kindertoneel
Keukenbazen
De kindermoestuin

Geachte ouders, verzorgers en leerlingen,

Na een hele warme, zonnige vakantie zijn we allemaal weer gezond en fris op school.

We zijn gestart met het gelijke dagen model. Voor iedereen even wennen maar elke middag is er tijd over voor de kinderen om te spelen.

Alle leerkrachten zijn vorige week al druk bezig geweest om hun klas op orde te krijgen en vrijdag hebben we een IPC bijeenkomst gehad. 

In deze nieuwsbrief wordt er aandacht besteed aan IPC, natuurtuin Gestel, Kinderloop voor hoop, kindertoneel, pauze leerkrachten, de oudervereniging.

 

Voor in de agenda:

30 augustus  kennismakingsavond 19.30 -20.30 uur. ( uitnodiging volgt)

 

Pauze leerkrachten

We werken vanaf dit schooljaar met het gelijke dagen model.

De pauzes voor de leerkrachten zijn ook op een andere manier ingericht.  Alle leerkrachten hebben elke middag een verplichte pauze van 14.15 tot 14.30 uur.  Dit betekent dat zij geen gesprekken hebben met ouders, telefoontjes aannemen etc.

Na 14.30 uur zijn zij weer bereikbaar.

Picknickbanken van de oudervereniging.

In de laatste week van de zomervakantie werd de school verrast met twee picknickbanken in onze moestuin.

Een cadeautje van de oudervereniging.  We zijn er heel blij mee, en zoals u ziet zijn ze meteen in gebruik genomen.

 

Voor in de agenda: 19 september Algemene ledenvergadering oudervereniging.

                             aanvang 20.00 uur op school.

IPC

Alle groepen zijn of gaan weer beginnen met hun thema.

Groep 1/2 hebben het thema: Goud

Groep 3/4: Onze wereld

Groep 5/6: Jong en oud

Groep 7/8: Nederland wordt Nederland.

 

Bij de IPC projecten hoort een ouderbrief die u ontvangt. Zo kunt u zien welke doelen behaald gaan worden. Op de leerwand achter in de klas ziet u wat uw kind heeft gedaan.

 

Kleutergym de Zon

Kleutergym gaat weer van start! 

 

De grote vakantie is bijna ten einde en een nieuw seizoen staat voor de deur. Vanaf 25 augustus wordt er op zaterdagochtend in Sint Michielsgestel en Middelrode/Berlicum weer volop bewogen.  

 

Maar wat is kleutergym nu precies? 

Peuters en kleuters zijn nog volop in ontwikkeling en vinden het meestal heerlijk om te klimmen, klauteren, rollen enzovoort. Op deze leeftijd staat het ontdekken en ervaren van de mogelijkheden die ze hebben met hun lichaam centraal. Ze vinden steeds weer nieuwe dingen uit. Kleutergym stimuleert ze op een veilige en leuke manier nieuwe ervaringen op te doen en plezier te krijgen in bewegen. Tijdens de lessen wordt erop gelet dat alle aspecten van de motorische ontwikkeling aan bod komen. Er worden spelletjes gedaan waarbij de grondvormen van bewegen centraal staan zoals; springen, zwaaien, duikelen, gooien, klimmen etc. In verschillende aanbiedingsvormen met zowel groot als klein materiaal leren de kleuters zo hun evenwicht te bewaren, krijgen inzicht in ruimte, afstand en snelheid. 

 

Daarnaast is gym belangrijk, omdat de kinderen hun energie erin kwijt kunnen. Het leuke aan een gymnastiekgroepje voor kleuters is, dat ze samen met anderen bewegen. Ze ontmoeten kinderen uit de buurt en leren bijvoorbeeld rekening te houden met elkaar (‘pas beginnen als je aan de beurt bent’). Uw kleuter kan onder veilige omstandigheden allerlei moeilijke dingen proberen. Als het uiteindelijk lukt om met het touw te zwaaien of te klauteren over een hindernis zal het daar trots op zijn. Uw kind wil het vaker doen en zal steeds meer vertrouwen in zichzelf krijgen. Kinderen zullen altijd op een speelse manier worden uitgenodigd tot bewegen; rollen van een schuin vlak, werpen & vangen en stuiteren met een bal, klimmen en klauteren over een berg, allerlei kring-, dans- en zangspelletjes en autorijden met hoepels. Kortom: een zeer gevarieerd bewegingsaanbod.

 

Kinderen kunnen doorgaans terecht wanneer ze luiervrij zijn en sommige blijven zelfs tot en met 7 jaar. Daarna sluiten ze aan bij een sportvereniging.

Belangstellende ouders zijn altijd welkom om enkele keren vrijblijvend te komen kijken met hun peuter/kleuter. De lessen (60 minuten) zijn op de zaterdagochtend.  

 

De lessen in Sint Michielsgestel worden gehouden in de sporthal van de Mariëllaschool, Koninklijke Kentalis (Theerestraat 42) van 09.30 tot 11.30u.

In Middelrode/Berlicum worden de lessen gegeven in de sporthal bij de Herman Jozefbasisschool (Pastoor Verlindenstraat 22) van 9.00 tot 11.00u.  

 

Bekijk voor meer informatie onze website: www.kleutergym.com

U kunt ook mailen naar kleutergym@hotmail.nl of bellen. Berlicum/Middelrode: 06-46087708 (Daan Donders) en Sint Michielsgestel: 06-41780356 (Leoni Pijnenburg).  

 

Graag tot ziens!  

 

Stichting kleutergym ‘De Zon’.

 

 

Kinderloop voor hoop

Samenloop voor Hoop Sint Michielsgestel:

Ook kinderen doen mee!

 

Na zes heerlijke weken zomervakantie is iedereen klaar voor een nieuwe start.

We hebben allemaal weer zin om nieuwe dingen te gaan doen en met vriendjes en vriendinnetjes plannen te maken.

Eén van die plannen zou zo maar eens de Kinderloop van Samenloop voor Hoop Sint Michielsgestel kunnen zijn.

Deze is al op zondag 16 september! 

We willen zo veel mogelijk kinderen van de basisscholen samen krijgen om 24 minuten te wandelen en geld op te halen voor het KWF, een organisatie dat onderzoek doet naar de ziekte Kanker, zodat meer mensen beter kunnen worden als ze deze ziekte hebben.

 

Wat kun je doen?

Schrijf je zo snel mogelijk  in via www.samenloopvoorhoop.nl/sint-michielsgestel. Deelnemen kost 1 euro per deelnemer.

Bedenk leuke acties om geld op te halen: Denk aan cupcakes bakken en verkopen, lege flessen inzamelen, je in laten huren door je ouders om een keer te koken of onkruid te wieden, boodschappen doen voor de buurvrouw, armbandjes maken en verkopen, en ga zo maar door. Als je je hebt ingeschreven krijg je nog meer goede ideeen en tips, maar ook een sponsorkaart toegestuurd. Die mag je gebruiken om de hele familie of buurt te vragen je te sponsoren voor jouw deelname aan de Kinderloop.

 

Op zondagochtend 16 september, tijdens de Samenloop voor Hoop, ben je om 9.30 bij de Kinderloopstand. Daar kun je dan je ingezamelde geld doneren.

Om 10.00 uur wordt het startsein gegeven en gaan jullie 24 minuten meelopen voor het goede doel.  Na afloop wordt bekend gemaakt hoeveel alle kinderen gezamenlijk hebben opgehaald. Dit bedrag gaat natuurlijk ook naar het KWF.

 

Goochelaar Dries zal jullie verrassen met spectaculaire goocheltrucs, voor, na, maar ook tijdens het lopen. Je kunt geschminkt worden en er zal een vrolijke warming up zijn voor we van start gaan. De Jeugd Hofkapel  zal vanaf het podium voor een lekker wandelmuziekje zorgen terwijl ouders en andere supporters langs de kant staan om aan te moedigen. Genoeg redenen om mee te doen en er samen een leuke tijd van te maken!

 

Voor alle vragen over de Kinderloop kun je terecht bij kindersamenloopsmg@gmail.com.

 

 

 

Natuurgroep Gestel

Waterdiertjes zoeken in het ven

Jeugd-Natuurgroep-Gestel houdt zaterdagmiddag 1 september 2018 weer haar maandelijkse speurtocht in de natuur,
voor kinderen en hun ouders of grootouders.

In het water leven wonderlijk mooie wezens. Hoe ziet een salamander eruit? En een bootsmannetje, en hoe een schaatsenrijder?
We gaan van alles ontdekken in de onderwaterwereld. Met laarzen aan en een schepnetje in de hand gaan we op zoek naar kikkervisjes, salamandertjes en allerlei andere beestjes. Alle kinderen vinden dit een heel leuk avontuur én ook nog eens heel leerzaam. Kinderen verbazen zich over de wezens die ze vangen en kunnen deze dan eens heel goed van dichtbij bekijken. Meenemen: Vergeet je laarzen niet!

Ga je mee in het water zoeken?

Startplaats:  Let op! We verzamelen bij de parkeerplaats van Sporthal Theereheide, Eikenlaan 5, Sint-Michielsgestel. ­­

Tijd: Van 14:00 tot 16:00 uur.

Meer informatie: Michel van de Langenberg,
tel: 06-224 329 41 of michel.langenberg@home.nl

 

 

Het lidmaatschap voor het hele gezin is € 10  per jaar
(één keer meedoen is € 2) contant te betalen op de zaterdagmiddag.
Je hoeft je niet van te voren op te geven maar het kan wel.
Voor meer info: 06-224 329 41

 

Kijk ook op onze website:  http://www.natuurgroepgestel.nl/jeugd.htm

 

 

 

Nog meer natuur.....

Natuurlijk met je kind

 

Geregeld spreken ouders van opgroeiende kinderen ons aan met de opmerking: ‘Als ik met mijn kind de natuur in ga, kan ik daarover niets vertellen of uitleggen’. Juist voor die ouders bieden wij het komend najaar een verkorte, compacte Basiscursus Groen aan. In twee lesblokken helpen wij hen op weg in de wereld van de natuur in onze directe omgeving. Zodat zij zelf nog meer kunnen genieten van de prachtige plekken in en rond onze gemeente – Dommeldal, Aa, Zegenwerp, Haanwijk, de Wamberg, Bossche Broek, Essche Stroom om er maar een paar te noemen … – en hopelijk hun kinderen nog meer enthousiasmeren om zich te verbazen en te ontspannen.

Want we zijn het er toch al lang over eens dat ons digitale tijdperk heel veel heeft opgeleverd, maar dat daarnaast de waarde van ‘buiten’ en ‘ver kijken’ nog groter is geworden? Bewegen, ontstressen en een extra dosis zuurstof en vitamine D: buiten hebben we het voor het oprapen. Ga je met het hele gezin of een klasje, dan blijkt dat bovendien ook waardevolle ‘samen’tijd. En ruimte is er voor iedereen!

 

Twee van onze ervaren docenten uit de Basiscursus Groen – die al enkele jaren met veel succes wordt aangeboden – zullen zich bij uitstek richten op het ‘leren lezen van het landschap’ en de wonderbaarlijke wereld van insecten, bomen en planten. De theorielessen worden gegeven op de avonden van woensdag 19 september en 10 oktober in het Buitenlokaal Haanwijk, waarbij achtergronddocumentatie wordt verstrekt; de excursies, op de ochtenden van zaterdag 22 september en 13 oktober, omvatten een fiets- en een wandelroute.

Er zijn maximaal 30 plaatsen beschikbaar, die we in principe over de verschillende scholen verdelen. Daarnaast geldt: wie zich het eerste aanmeldt, verzekert zich van een plaats. Deelname is kosteloos!

Aanmelden kan per mail bij ons secretariaat: natuurgroepgestel@planet.nl;

 Uiteraard kunt u daar ook voor meer informatie terecht.

 

 

Kindertoneel

Gratis proefles kindertoneel op maandag 3 september!

Ga je mee de bossen in met Robin Hood?

Of ga je in de toverschool spreuken en drankjes maken bij Abacadabraaah?

 

Kom lekker (toneel)spelen bij de proefles!

 

De lessen worden gegeven door Nathalie Bosters:

“Heel belangrijk vind ik het, om een goede veilige groepssfeer te creëren en ieder kind goed te zien. Lessen waarin kinderen uitgenodigd worden om stevig te leren staan, expressie te geven, zichzelf te uiten. En ook: leren van elkaar. Contact maken, samen spelen. Met de basishouding dat iedereen goed is zoals hij of zij is, en met respect voor elkaar.

 

In de lessen is veel aandacht voor sociaal-emotionele ontwikkeling

Hoe kom je op voor jezelf, hoe geef je grenzen aan, hoe maak je keuzes, wat kun je bereiken met je gedrag. Je inleven in een ander, hoe beweeg je in een groep, hoe ga je om met regels, hoe leer je jezelf ontspannen.

 

Locatie De Huif:           

15.30 - 16.30: Toneelgroep 1, voor kids uit groep 3 4 5 (Abacadabraaah!)

16.30 - 17.30: Toneelgroep 2, voor kids uit groep 6 7 8 (Robin Hood)

 

Aan het eind van de cursus sluiten we af met onze grote voorstelling in de Kersouwe, met alles erop en eraan, voor publiek.

 

Meld uw kind aan voor een gratis proefles:

info@nspire.nu

 

 

 

 

Keukenbazen

 

Hé kooktalent!

Doe je mee met Keukenbazen?

Vind jij het leuk om te koken en kun je het ook best goed? Doe dan mee aan de Keukenbazen Battle. Keukenbazen is een hele leuke én hele spannende kookwedstrijd voor kinderen van 10 tot 12 jaar in Noordoost-Brabant. Doe mee met een team van 2 of 3 vrienden of vriendinnen en win!

Wat moet je doen?

De opdracht is simpel: Maak een hoofdgerecht met lekkere en gezonde producten uit je eigen buurt. Wat je kookt mogen jij en je teammaatjes helemaal zelf weten. Gezonde en lekkere ingrediënten kun je halen bij boeren en boerderijwinkels in de buurt. Dat is niet verplicht, maar wel extra leuk! Kijk op www.keukenbazen.nl wat je kunt kopen bij welke boer of boerderijwinkel. Je kan je gerecht inzenden tot en met zondag 23 september.

 

Chefkoks jureren

In jouw gemeente doen natuurlijk meer teams mee. In elke gemeente kiest een echte chefkok uit alle inzendingen het team met het beste gerecht. Hij of zij coacht dat team tijdens de finale op 6 oktober. Kijk hier welke kok de gerechten jureert in jouw gemeente: www.keukenbazen.nl/juryenkoks/

 

Naar de finale

In elke gemeente gaat één team door naar de grote finale: de Mega Live KookBattle. Die is op zaterdag 6 oktober in ‘s-Hertogenbosch. Daar koken alle teams die wonnen in hun gemeente hun gerecht. Een topjury kiest het beste gerecht. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens een feestelijk diner op woensdag 10 oktober. 

Drie prijzen

Er zijn drie prijzen te winnen: de hoofdprijs, de prijs voor het meest creatieve gerecht en de prijs voor het team dat het best gebruik maakt van lokale producten. De burgemeester van de winnende gemeente wordt SmaakBurgemeester van Nederland.

Zo doe je mee

Alles over meedoen met Keukenbazen vind je op www.keukenbazen.nl.

Lees daar ook hoe we omgaan met jouw privacy.

 

Niks missen van Keukenbazen? Like en volg instagram.com/keukenbazen/

Kijk ook de trailer van Keukenbazen, vlogs van onze eigen Keukenbazen-vloggers Romy en Layla en nog veel meer filmpjes op ons YouTube-kanaal.

We kijken uit naar je aanmelding!

 

De kindermoestuin

Open middag Kindermoestuin

Wat brengt de Kindermoestuin jou?

Al sinds 2013 groeit en bloeit de Kindermoestuin Haanwijk. Tal van kinderen – met hun klas, de buitenschoolse opvang of individueel – vonden de afgelopen jaren hun weg naar de ‘Moestuintjes XL’ van de Natuurgroep Gestel. En een sterk team van noeste volwassen begeleiders spitte, zaaide, schoffelde, sproeide en oogstte er dat het een lust was. Ze vonden en vinden er – ondanks de soms natuurlijke tegenslagen in de tuin – volop rust en voldoening. Want behalve dat het prachtig is wortels, kolen, aardbeien en nog veel meer onder volstrekt natuurlijke omstandigheden te zien gedijen, is de plek van de Kindermoestuin werkelijk een oase om tot rust te komen.

Op zaterdag 25 augustus van 14-16 uur onderbreken we de routine en laten de Kindermoestuin-medewerkers zien wat er met de oogst van de dag wordt gedaan: kom kijken, ruiken en proeven! Natuurlijk hopen we op veel kinderen, maar volwassenen zijn zeker ook welkom. Wie zijn of haar groene vingers meteen wil gebruiken helpen we graag op weg, want in de tuin is altijd werk. 

Team Kindermoestuin, zie ook www.natuurgroepgestel.nl